Jedlé
huby
Čírovnica májová (calocybe gambosa)
Rastie od konca apríla do konca mája na lúkach, na okraji listnatých lesov a v krovinách na trávnatých stráňach. Je to veľmi chutná jedlá huba vhodná na akúkolvek úpravu, typická svojou múčnou vôňou, veľmi hustými a tenkými lupeňmi, krémovobielej farby a pevnou, mäsitou dužinou.
Klobúk má v priemere 60- 120 mm, najprv je zvoncovito klenutý, neskôr plocho rozprestretý, belavý až krémový, v dospelosti často žltohnedastý, hladký a holý.
Lupene sú 5- 9 mm široké, husté, tenké, pri hlúbiku zúbkom vykrojené, niekedy aj prirastené a žilkovito zbiehajúce, za mladi belavé, neskôr bledookrové.
Hlúbik je takmer bruškatý, neskôr valcovitý, plný, hrubý, hladký, belavý, často bledookrový.
Pozor! Mladé plodnice si možno pomýliť s prudko jedovatou vláknicou Patouillardovou, ktorá je za mlada tiež celá biela. Plodnice tejto huby však v dospelosti červenajú, plodnice čírovnice májovej zostávajú biele.
Najväčší výskyt: apríl – máj.
Hríb modrejúci (cyanoboletus pulve rulentus)
Rastie od mája do októbra v listnatých i v zmiešaných lesoch, najčastejšie pod dubmi a bukmi; zriedkavo ho možno nájsť aj v čistých smrečinách. Je rozšírený v celom miernom pásme severnej pologule. Hoci je to dobrá jedlá huba, intenzívne modrenie jej dužiny väčšinu hubárov neláka.
Klobúk má 40-80 mm v priemere, za mlada je polguľovitý, potom klenutý a napokon vankúšovite rozprestretý; býva sfarbený v rozličných odtieňoch hnedej farby, najprv je jemne zamatový, neskôr holý, za vlhka býva slizký.
Rúrky sú 7-15 mm dlhé, prirastené k hlúbiku alebo pri ňom vykrojené, najprv voskovožlté, potom olivovožlté; na vzduchu veľmi intenzívne modrejú. Póry sú spočiatku labyrintové, potom hranaté, premenlivej veľkosti, s priemerom asi 0,85 mm; sú rovnako sfarbené ako rúrky, po otlačení veľmi rýchlo a silno modrejú.
Hlúbik je 40 – 70 mm dlhý a 6 – 18 mm hrubý, v mladosti trochu bruchatý, neskôr valcovitý. V dospelosti býva holý.
Dužina je žltá, v báze hlúbika často červená; na reze veľmi rýchlo a intenzívne modrie, akoby bola poliata atramentom.
Výskyt: máj – október.
Kuriatko jedlé (cantharellus cibarius)
Je to velmi chutná huba, ktorú v západnej Európe viac vyhľadávajú ako napr. hrib smrekový. Dužina kuriatka jedlého má veľmi tuhú konzistenciu, a preto je jednou z najťažšie strávitelných húb. Rastie vo velkých množstvách a hmyz ju takmer vôbec neznehodnocuje. Má príjemnú korenistú chuť a dajú sa z nej pripravovať jedlá na rôzne spôsoby.
Kuriatku jedlému sa veľmi podobá kuriatko bledé – Cantharellus pallens Pilát. Od predošlého sa líši mäsitejšími plodnicami a bledým, takmer bielym klobúkom. Inak žilky pod klobúkom sú rovnako žĺtkovožlté ako na kuriatku jedlom. Kuriatko bledé rastie najčastejšie v listnatých lesoch.
Výskyt: máj – november.
Masliak obyčajný (suillus luteus)
Nájdeme ho zvyčajne v húfoch, najčastejšie pod dvojihlicovými borovicami, najviac v nížinných boroch, ale aj v pásme kosodreviny. Je to kozmopolitický druh, vyskytuje sa na všetkých kontinentoch. Táto výbomá jedlá huba je ľahko strávitelhá, vhodná na prípravu hubových jedál na rôzne spôsoby. Má slabú, ale príjemnú ovocnú chuť i vôňu.
Klobúk má 40-120 mm v priemere, najprv je polguľovitý, potom vankúšovite až plocho rozprestretý, v strede máva niekedy aj tupý hrboľ. Je zvyčajne dosť tmavo sfarbený, ale často býva aj v bledších farebných odtieňoch.
Výskyt: máj – november.
Kozák brezový (leccinum scabrum)
Suchohríb hnedý (imleria badia)
Bedľa vysoká (macrolepiota procera)
Hríb smrekový (boletus edulis)